previous arrow
next arrow
Slider

Saffier bijeenkomsten

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Tom Coenye 
Prof. Dr. Tom Coenye van het laboratorium farmaceutische
microbiologie te Gent
BIOFILM
Iedere wondbehandelaar krijgt er mee te maken. Biofilm! Biofilm speelt nog steeds een belangrijke rol bij het niet genezen van wonden. Dat weten we. We weten ook wat het is. Biofilm zijn micro-organismen die omringd zijn door zelfgeproduceerd slijm en zich vasthechten in een wond en het blijft doorgroeien. Maar de kennis en het begrijpen van biofilm in wonden staat nog wel steeds in de kinderschoenen. Wel wordt steeds meer erkent dat moeilijk genezende wonden biofilm bevatten en dat op een of andere manier hun aanwezigheid zorgt voor een slechte genezing van de wond. Het onder controle krijgen van biofilm bij gecompliceerde wonden moet dus een primaire doelstelling zijn binnen de wondverzorging.

Kennisbasis blijft bij het opsporen en lokaliseren van biofilm. Zo zien we nog steeds dat er gedebatteerd wordt over de vraag of biofilm met het blote oog gezien kan worden. Maar met het blote oog lukt het niet altijd. Er is nog steeds behoefte aan een goede  biofilm detector die kan constateren of er sprake is van biofim. Wel zijn er steeds meer middelen voor bestrijding van biofilm zoals bijvoorbeeld Prontosan® en AdvaCyn®. Het is dus een feit. We moeten Biofilm onder controle krijgen om het nog beter te bestrijden en ons laten informeren door specialisten met kennis.
Daarom hebben wij gevraagd Prof. Dr. Tom Coenye van het laboratorium farmaceutische microbiologie te Gent (België). Hij heeft als geen ander ervaring in Biofilm en zal het ons op een prettige en duidelijke manier uitleggen waar we staanb, wat we moeten doen en hoe de komende tijd de ontwikkelingen zullen zijn.

 

 

NTVW redactioneel

In een tijd waar feiten slechts meningen zijn geworden, wordt het moeilijk om kennis op te bouwen, om met elkaar te discussiëren. Het steeds groter wordend belang van de Social Media speelt daarbij ook een belangrijke rol. Het is dan ook lastig om aan eerlijke en betrouwbare informatie te komen. En dat geldt ook voor wondprofessionals in de zorg.
Vaktijdschriften als het Nederlands Tijdschrift Voor Wondzorg kunnen daarbij een belangrijke functie vervullen. Een vaktijdschrift als het NTVW geeft al meer dan tien jaar gecontroleerde informatie. Ieder artikel en iedere auteur wordt gecheckt en de redactie heeft geen enkel commercieel belang bij de informatie die wordt gegeven. Wij vinden dat onze doelgroep kwaliteit verdient en daarom willen wij ook kwaliteit leveren waarop onze lezers kunnen vertrouwen. En daar zullen we ook het komende jaar mee doorgaan.

Vindt u dat ook neem dan een abonnement op het NTVW en verzeker u in 2018 van goede en gecontroleerde informatie. Aanmelden


Jos Nonnekes, hoofdredacteur NTVW