previous arrow
next arrow
Slider

 

voorkant mapSamenwerking Cursus Compressietherapie+ Varodem en Saffier Creatieve Communicatie

In het voorjaar 2016 werd Saffier Creatieve Communicatie benaderd door Katinka Rutjens van Varodem voor het organiseren van een Cursus compressietherapie+. Doel was het opzetten van een betaalbare opleidingsdag en een terugkomdag. De cursus werden gehouden in de Observant te Amersfoort, dat vroeger een Klooster was maar nu een moderne vergadercentrum. De kosten werden vastgesteld op € 95,00 voor beide dagen. Varodem betrok de leden van de destijds functionerende beroepsverenigingen VATEK en SOTEK bij de cursus. De cursus werd ondersteund door het bedrijfsleven (Varodem, 3 M, Proflebo) door middel van inhoudelijke en praktisch gerichte workshops. De cursus moest leiden naar registrering en certificering van een Consulent Compressietherapie+. Iedere deelnemer kreeg een cursusmap uitgereikt met het nodige cursusmateriaal. (zie foto)

De Consulenten TEK/bandagisten zijn betrokken bij de behandeling met compressietherapie van cliënten met oedeem maar moeten naast het aanmeten van TEK kousen, kundig zijn bij het bepalen en toepassen van compressie en welk verband- en/of hulpmiddel het meest adequaat is. Zij moet daarbij hun kennis up-to-date houden, teneinde altijd de juiste zorg te kunnen bieden.

Zij komen in contact met cliënten die zijn gezwachteld. De cliënten moeten na het aanmeten van een therapeutische elastische kous weer opnieuw worden gezwachteld.  Daarnaast worden ze met grote regelmaat geconfronteerd dat een cliënt met oedeem zonder zwachtels om bij de Consulent TEK/bandagist komt.

Voordelen Consulent Compressietherapie+

•    Registrering en certificering Consulent Compressietherapie+
•    De Consulent/bandagist is zelf in staat om een compressieverband- of hulpmiddel aan te leggen
•    Geeft meer efficiency bij de behandeling
•    De cliënt wordt na het aanmeten direct weer gezwachteld
•    Er is direct na het aanmeten van de TEK weer adequate compressie op de extremiteiten

Doel van de opleiding:
De Consulent TEK vergaart kennis en verkrijgt ervaring in traditioneel zwachtelen, kleefzwachtelen, aanmeten van klittenbandsystemen en verbandkousen, waarbij veel aandacht gaat naar wat wel en niet goed is bij het zwachtelen. Daarbij wordt aandacht besteed aan multidisciplinair samenwerken met huisarts en andere professionals.

Inmiddels is op 30 november 2016 de terugkomdag geweest en zijn de certificaten uitgereikt en de deelnemers ingeschreven in het register Consulent Compressietherapie+.

Voor verdere foto's ga naar de Gallery